top of page

Ако статията ви е била полезна, може да ме подкрепите чрез 

Търсене
  • Снимка на автораЕлена Анзова

ПАНИК АТАКА

Актуализирано: 15.06.2021 г.


 

Думата "паника" произлиза от името на древногръцкия бог Пан, който обичал да се шегува с хората, плашейки ги.

Това състояние не бива да забравяме, че е доста сериозно, следователно

да го подценяваме и да се пренебрегваме.

Според статистически изследвания, 35% от възрасните хора получават веднъж или са получили паник атака годишно.

Паник атаката представлява внезапно силно чувство на страх, което активира защитните механизми на организма и поставя съзнанието в ступор. Сърдечния пулс е учестен, дишането е затруднено и на човек му се струва, че ще умре или полудее. Човек може да страда еднократно от паник атака, но в повечето случаи се проявява многократно. Предпоставки за появата са ситуации, в които човек се чувства застрашен, затворен, неспособен да избяга и други потенциални опасности и стимули на механизма "бий се или бягай".

Паник атаките могат да се случат както при хора които страдат от депресия, социални фобии и други, така и при напълно здрави индивиди, които имат здрав и щастлив живот.

Симптомите които се наблюдават са: задух и липса на въздух или хипервентилация, силно учестен пулс, болки в областта на гърдите, треперене, потене, гадене, замаяност, тръпнене, топли и судени вълни, ирационален страх за инфаркт, липса на контрол, умиране.

Много от хората в това състояние отиват или викат Спешна помощ в пристъп на паника, смятайки че страдат от животозастрашаваща болест.

Ето защо е добре човек да бъде наясно със своето здраве, да се изследва за наличие на дадено заболяване, да е направил нужните изследвания и след като се отхвърли въможността за дадено заболяване, човек да вземи мерки за паник атаката.

Докато едни пациенти изпитват в паник атаки веднъж или два пъти в живота, други се борят със поредица от пристъпи, непосредствено със депресия, тревожност, проблеми в поведението, социална изолация, агорафобии, ето защо тези пациенти развиват - паническо разстройство.


Много е важно тези пациенти да не приемат симуланти или депресанти, кофеин, пушене, алкохол. Всички тези субстанции ще провокират повече паник атаката и ще влошат състоянието у пациента. Също трябва да се внимава ако се приемат лекарства за отслабване, също да не се приемат.


Най-ефективната работа в това състояние е краткострочната терапия. Дори няколко сесии - консултации в краткосрочен план могат да бъдат отполза. Когнитивно-поведенческа терапия се фокусира върху промяна в начина на мислене и поведение което поддържа и задейства паник атаката. При този вид терапия се прави дисекция на страха и се разглежда в реална светлина. Например - при страх от шофиране, какво е най-лошото което може да се случи? В краен случай може да се наложи отбиване встрани , докато човек се успокои, но шансовете за катастрофа или инфаркт са нищожни. Когато човек успее да проумее, че страховете му не са рационални, и че ситуацията не е толкова страшна и застрашаваща него, паник атака значително намалява.

Важно е да се потърси помощ където да се направят нужните сесии, да се подкрепи страдащия по пътя и да се достигне до промяна на мислите и поведението, да успее да погледне и осъзнае,че това не е реален страх, а ирационален, а от тук да се достигне до преодоляване на пристъпите.

Работата може да включва краткосрочна терапия, фиототерапия, шуслерови соли, обучение в начина на дишане /контрол върху дишането/, подобряване на взаимоотношенията на страдащия и др.


Вие страдате ли от паник атаки? Може да споделите как се справяте с тях като ми пишете !

25 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

В А Ж Н О!!

Скъпи клиенти и пациенти, телефонният номер на който може да се свържите с мен е 0888016776 д-р Анзова

bottom of page