top of page

Ако статията ви е била полезна, може да ме подкрепите чрез 

Търсене
  • Снимка на автораЕлена Анзова

Промени в личността и структурата на мислене при пациенти с диагноза рак на гърдата

Актуализирано: 17.01.2018 г.


Статията е обобщение на проведено изследване във връзка с промените в личността и структурата на мислене след тази тежка диагноза. В следващата статия ще покажем комплекс от упражнения, които подпомагат рехабилитацията при пациентите след хирургични интервенции.

Ракът на гърдата заема първо място сред всички онкологични заболявания при жените в нашата страна. Ежегодно нараства заболеваемостта и смъртността. Всяка година в България от рак заболяват 30 000 души и 17 000 от тях умират с тази диагноза.

Световната здравна организация изчислява, че над 40% от всички случаи на рак, могат да се предотвратят чрез превенция.

Ракът на гъртдата е на първо място по честота при жените и представлява 27, 3% от всички злокачествени заболявания при тях. По данни на Националния Раков Регистър за 2014г. са регистрирани 4011 случаи.

Един от генералните проблеми за нашата страна е късната диагностика, а именно след втори стадий. Ракът започва с безболезнена бучка, която се открива случайно. Други ранни признаци са набръчкване на кожата върху образуванието или хлътване на зърното. В по-редки случаи заболяването може да започне като излющване на кожата около зърното или като подуване на някой от лимфните възли под мишницата.

От психологическа гледна точка тези пациенти имат нужда от емоционална подкрепа, съпричастност, която ще окаже благоприятано въздействие както на приспособяването на пациента към самото заболяване, така и на преживяемостта му.

Посттравматичният стрес, неминуемо присъства при жени страдащи от рак на гърдата. Стресът оказва съществено влияние, в резултат на което води до остлабване на имунната система и нарушава хормоналия баланс.

Тревожността, която се наблюдава при тези пациенти е съпроводена от вътрешно напрежение, безпокойство, загриженост, вътрешна скованост. Наблюдава се страх за собственото здраве и благополучие.

Депресивността е съпроводена с понижено настроение, спад на активността, невъзможност за концентрация като следствие от забавения мисловен процес. При тези пациенти самооценката е занижена, като почти винаги присъства неувереност в себе си и собствените сили.

Редица изследвания показват, че депресивните чувства са повишени при тези жени. Намират се в състояние на депресия, невроза, потиснатост, изоставеност, самота. Имат чувство на тъга, че са забравени от всеки и никой не проявява загриженост и интерес към тях.

Емоционалната подкрепа на партньора, приятелите и роднините е от решаващо значение за подпомагането на жените в оздравителният период.

При жени, преживели оперативна намеса, се наблюдава изключително голяма промяна в начина на мислене и в психиката като цяло. Наблюдава се статистически значима промяна в работоспособността, както и промяна в сексуалността. Наблюдава се повишено безпокойство, симптоми на соматична тревожност и хипохондрия.



38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

В А Ж Н О!!

Скъпи клиенти и пациенти, телефонният номер на който може да се свържите с мен е 0888016776 д-р Анзова

bottom of page