top of page

Ако статията ви е била полезна, може да ме подкрепите чрез 

Търсене
  • Снимка на автораЕлена Анзова

Мануален лимфен дренаж при възстановяване след отстраняване на карцином на млечната жлеза



Понякога оперативното отстраняване на карцинома на млечната жлеза не гарантира липсата на усложнения по-нататък. В предишната статия говорихме какво представлява лимфедемът - често срещано усложнение след хирургично лечение на рак на гърдата.

Основен метод за възстановяване при наличие на лимфедем след оперативна интервенция при пациенти с карцином на млечната жлеза е мануален лимфен дренаж (МЛД).

Това е противозастойна терапия, имаща за цел да възстанови смутеното лимфообращение чрез направляване на лимфната течност в желаната посока.

Целта е да се намали трайно отока на крайника, да се възстанови функцията му и болният да се чувства комфортно.

Същността на метода се състои в това, че се активира цялата лимфна система, като се обработва цялото тяло. Целта е да се намерят нови пътища за оттичане на лимфата, като най-често се използват периферни лимфни съдове. Задължително се прилага компресивна превръзка на оточния крайник.

В резултат на мануалния лимфен дренаж се: - увеличава образуването на лимфна течност; - стената на лимфните капиляри се разтяга; - засилва се лимфната моторика; - увеличава се лимфният волумен за единица време;

Под влияние на манулания лимфен дренаж неразтворими частици в лимфата бързо се придвижват и разграждат. От друга страна се увеличават левкоцитите в лимфата и транспорта на лимфоцити.

Мануалният лимфен дренаж има ефект само ако се съчетае с ефективна компресорна терапия.

Бандажирането става винаги от дистално към проксимално.

Активното лечение с МЛД и бандажирането се прави всеки ден около един месец. Бандажът се държи по 24 часа. След шест месеца терапията може да се повтори.

Физиотерапевтичните процедури (високочестотни полета, лазер, ниско- и средночестотни токове, парафин, сауна, джакузи, парна баня) са с доказан канцерогенен ефект или вредности и са забранени, както и процедури, увеличаващи рязко движението на телесни течности, кръвоток и лимфа (никсочестотно импулсно магнитно поле, вибромасажи, колани, горещи вани, тангентор, перлени вани, масажи с горещи продукти и обвивания с цел отслабване или антицелулитен ефект).

Личното участие на пациента като активна страна подпомага по-бързото възстановяване.


56 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

В А Ж Н О!!

Скъпи клиенти и пациенти, телефонният номер на който може да се свържите с мен е 0888016776 д-р Анзова

bottom of page