top of page

Ако статията ви е била полезна, може да ме подкрепите чрез 

Търсене
  • Снимка на автораЕлена Анзова

Емоцията "РАК"

Актуализирано: 17.01.2018 г.

Или най-често срещаните емоции при болни с карцином на млечната жлеза.


Ракът на гърдата неминуемо оставя своя отпечатък върху всяка засегната жена - въвлича я сред вихър от емоции, мобилизира всички защитни сили, изчерпва, понякога отваря нови хоризонти... Какво се случва след тежката диагноза? Как се променя животът занапред? Не подминавайте тази статия.

По време на лечението на рака на гърдата, можете да се изправите пред различни емоции. Това се случва с много жени. Прояви на депресивност, тревожност и страх са съвсем нормални, когато ракът на гърдата е част от живота ви. Също така се повишава и нивото на стрес.

При някои жени тези преживявания са по-тежки и сериозни, въпреки това подкрепата от близките, приятелите, групи за взаимопомощ, а защо не - професионален консултант, могат значително да допринесат за благополучието на всяка една жена. Трудности в емоционален план могат да възникнат и след лечението при връщането към обичайния живот. Често срещан пример за това са тревогата и опасенията дали ракът няма да се завърне. Също така заболяването индиректно засяга и семейството, приятелите, професионалната реализация. След него обикновено жените се отнасят по нов начин към взаимоотношенията с околните, преосмислят начина, по който гледат на себе си и на света. Друг стресиращ фактор понякога са и финансовите трудности като резултат от скъпоструващото лечение. Срещите с медицинския екип значително ще се разредят и ще бъдете изправени пред изцяло свободно от ангажименти време, без досегашната структура. Всяко от тези неща може да засили неимоверно вашата тревожност. Много от жените с рак на гърдата са изправени пред допълнителни стресиращи фактори. Най-често това е промяната във външния вид поради хирургическите интервенции. Тази съществена промяна буди тревоги по отношение на сексуалността след рака на гърдата, образа на тялото, женствеността. За младите жени, преживели рак на гърдата, промените във външния вид и сексуалността могат да са още по-стресиращи. За тези жени идеята за създаване на семейство може да е актуална и често буди притеснения как лечението на заболяването ще засегне тази възможност. При други, които вече имат свое семейство, присъства тревогата как заболяването ще се отрази на техните близки. В някои случаи, химиотерапията може да причини ранна менопауза, което само по себе си е изключително стресиращо. Независимо от преживените промени, е важно да не забравяте, че можете да откриете нужната подкрепа, за да се справите. Източниците на подкрепа са много: семейството, приятелите, групи за взаимопомощ, онлайн форуми, професионални консултанти. Кой е най-подходящият източник на подкрепа, зависи най-вече от конкретната ситуация и вашата личност. Какъвто и да е вашият източник на комфорт и сили, уверете се, че имате своето специално място за споделяне на тревогата и притесненията.

33 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

В А Ж Н О!!

Скъпи клиенти и пациенти, телефонният номер на който може да се свържите с мен е 0888016776 д-р Анзова

bottom of page