top of page

Ако статията ви е била полезна, може да ме подкрепите чрез 

Търсене
  • Снимка на автораЕлена Анзова

Промяна на човешката психика след поставяне на диагнозата „рак“

„Най-главното в дейността на човека е търсенето на щастие. От своя страна щастието по същество представлява реализиране на самия себе си, състояние, при което са удовлетворени всички материални и духовни потребности. Удоволствието – това е удовлетворяване на някаква потребност и не може да има голямо наслаждение без наличието на голяма потребност. Способността създава потребност от използуването на тази способност.“

Алберт Сент-Дьорди



Статията описва промяната на човешка психиката след поставяне на диагнозата „рак“ и често срещани емоционални състояния.

Всеки човек е участник както в своето здраве, така и в своята болест. Днес човек може да бъде обучен да контролира съзнателно всички физиологични функции, които се подават на точно измерване и с които може да установи „обратна връзка”. С помощта на биологичната обратна връзка хората се учат да понижават кръвното си налягане, премахване на мигрена, да забързват и забавят кръвообръщението си, да лекуват бесъницата и да управляват редица други „непроизволни” физиологични функции. Разумът, тялото и емоциите съставляват единна система повлиявайки върху един неин компонент, това веднага ще се отрази и на останалите. Разумът може не само да предизвиква болести, но и да избавя от тях”. Изследвания показват, че възникването на рака е свързано със силно стресово състояние - невъзможността за справяне със него. Забелязваме, че най-дълбоко разтърсващи са тези събития, които застрашават идентичността на личността. Изследвания потвърждават, че няколко месеца преди началото на заболяването, жени с рак на гърдата преживяват чувство на безпомощност и безнадежност. Този процес не причинява рак, но му позволява да се развие. Загубата на интерес към живота играе решаваща роля във въздействието върху имунната система, и може чрез изменение на хормоналното равновесие да доведе до повишаване производството на атипични клетки. Физически това състояние създава подходящ климат за развитие на рак. Емоционалното състояние може да допринесе за появата на болест, но може да окаже влияние и върху съхраняването на здравето. Нашите мисли, вярвания и предположения влияят на начина по който се чувстваме и това как реагираме на различни събития и предизвикателства. Поведението може да бъде, както следствие, така и причина за различни наши мисли.




Фиг.1. Връзка и взаимодействие между мисли, чувсатва и поведение






Мислите са определящи за това какви емоции изпитваме, затова промяната на чувствата е възможна след промяна на мислите. Човек ако признае съдействието си във възникването на заболяването, то едновременно признава и силата си да въздейства за оздравяването си и прави първата стъпка към него. Важно е да отбележим, че много от тези стъпки се правят несъзнавано, без пациентът да е наясно с участието си в процеса. Когато пациентите осъзнаят спиралата на развитието на заболяването си, мнозина от тях правят първите стъпки в посока на промяна.









76 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

В А Ж Н О!!

Скъпи клиенти и пациенти, телефонният номер на който може да се свържите с мен е 0888016776 д-р Анзова

bottom of page