top of page

Ако статията ви е била полезна, може да ме подкрепите чрез 

Търсене
  • Снимка на автораЕлена Анзова

5-те най-чести причини да потърсиш психолог

1. Паник атаки:


Паническите атаки се нареждат на много високи позиции, когато става дума за посещение при психолог. В България, по данните от 2016 г., 1 на 6 души е приживявал или преживява паник атака. За съжаление поради естеството на паник атаките, човекът който ги преживява, обикновено първо се озовава, многократно в Бърза помощ. След това бива препратен при психиатър, преди да се стигне до работа с психолог. Това се случва защото самото преживяване на паник атаката е съпроводено с изключителен страх и усещане, че човек може би умира или получава инфаркт. Състоянието довежда до посещение до Спешното.


2. Тревожност:


Към днешна дата тревожността е част от ежедневието ни, но въпреки това, когато тя излезе пропорциите на поносимото може да засегне целия ни начин на живот. Когато говорим за тревожни състояния, може да включим, както паническото разстройство, така и генерализирана тревожност. В тази група са също и фобиите и обсесивно-компулсивното разстройство. Това са чести състояния, които водят до търсене на психологична помощ. Тревожността може да има големи последствия и сериозно да влияе на нашата работа. Да засегне общуването ни с близки и приятели, да блокира уменията ни да се справяме с проблеми и да вземаме решения. Да засегне съня и храненето ни. Често се стига до момента, в който тревожността поглъща цялото ни ежедневие и всичките ни сфери на живот. Работата с психолог е ключова, когато говорим за тревожност и тревожни състояния. Чрез психотерапията тя може да бъде разбрана като механизъм, а след това този механизъм да бъде изключен и заместен с по-ефективен начин за справяне.


3. Психосоматика:


Психосоматичен проблем се появява, тогава когато ума ни не ни позволява да се срещнем с онова нещо в психиката ни, което ни тревожи. Вместо това, въпросното "нещо' намира израз в тялото ни под формата на физически симптоми. Една от най-явните признаци за психосоматика е хроничен тип физическа болка/дискомфорт/симптом, които обаче нямат физическа реална причина. Например емоции като гняв, страх, тревожност са чести причинители на психосоматични проблеми като главоболие, мигрена, диабет, болки в гърба и др.


4. Стрес:


Да, стресът е много важен фактор за здравето на човека. Стресът в големи количества е токсичен за нашето тяло и при недостатъчно пречистване води до нарушаване на редица физиологични системи, следователно имунна система, психически процеси и стабилност. В съвременния живот, стресът е неизбежен, но реално индивидуалният отклик на стреса е нещо върху което може да работим при психолог.


5. Депресия:


Депресията за разлика от психосоматиката е позната на всички като термин. В ежедневната реч, често го използваме, когато ни е тъжно или когато не се чувстваме 100% себе си. В психологичната реалност обаче депресията е сериозно състояние, което е все по-често срещано. Много често страдащия от депресия не вижда смисъл или изход от ситуацията си. Не бива да подценяваме признаците на депресията както за нас така и за нашите близки. Това може да загуба на интерес към дейности, чувство на тъга, суицидни мисли, празнота, безпокойство, постоянна умора, липса на енергия, загуба на апетит, все по-трудно взимане на решения или извършване на ежедневните задължения. Работата с психолог е наложителна, когато е дълга и продължителна във времето депресивната криза - консултация с психиатър.

Страдащия има нужда да бъде продкрепен и разбран.





31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

В А Ж Н О!!

Скъпи клиенти и пациенти, телефонният номер на който може да се свържите с мен е 0888016776 д-р Анзова

bottom of page